LOL

Šport in prosti čas

Kako izbrati ustrezno opremo za tek?

LOL

Objavljeno

-

Trgovina s tekaško opremo

Tek je odlična vrsta rekreacije za ljudi vseh starosti, saj omogoča, da hkrati poskrbimo tako za fizično kot duševno zdravje. Med tekom se naša glava otrese negativnih misli in stresa, rešitve pa se ponujajo kar same od sebe. Hkrati pa je tek cenovno ugoden šport, ki je dosegljiv vsakomur.

Ne glede na vse pa ni najbolj smotrno teči »na pamet«. V prvi vrsti je treba poskrbeti za ustrezno tekaško opremo in se poučiti o osnovnih tehnikah teka, da bo naš korak pravilen in ne bo povzročal stresa za telo. Ustrezna tekaška obutev zagotavlja tudi manj možnosti za poškodbe.

Izbira tekaške obutve

Vsak tekač najprej pomisli na tekaško obutev. Seveda ne bi bila najboljša odločitev, če bi iz omare potegnili svoje stare športne copate, jih nataknili in se podali na tek. Vsaj ne v primeru, da se želite teka lotiti nekoliko resneje. Tekaška obutev mora biti primerna za vaše stopalo in ustrezati tudi terenu, po katerem boste večinoma tekli.

Moški tekaški čevlji Under Armour Flow Velociti 3

Moški tekaški čevlji Under Armour Flow Velociti 3 — Extremevital.com

Tekaški copati se razlikujejo glede na obliko stopala, ki ima lahko bolj izrazit stopalni lok ali pa je izražena pronacija oziroma supinacija. Pronacija pomeni, da je stopalo bolj plosko, supinacija pa opisuje visok stopalni lok. Že samo to bo v veliko pomoč pri izbiri ustreznih tekaških copat, vsekakor pa za nasvet povprašajte tudi prodajalca na prodajnem mestu.

Prav tako pa je treba nekaj pozornosti nameniti še širini stopala, saj lahko širša stopala v ožjih modelih tekaških copatov močno trpijo. Ženski in moški modeli se ne razlikujejo zgolj po dizajnu in barvah. Ženski modeli so v petnem delu nekoliko ožji, podplat pa je manj tog kot pri moških modelih.

Tekaške majice in hlače

Tekaške majice so običajno narejene iz lahkih in zračnih materialov, ki odvajajo znoj stran od kože, kar preprečuje drgnjenje in ohranja telo suho. Pri izbiri majice je pomembno upoštevati tudi njeno prileganje, saj ne sme biti pretesna, da ne ovira gibanja, vendar tudi ne preohlapna, da se ne bi gubala ali povzročala trenja.

Ženska tekaška majica Dynafit Traverse

Ženska tekaška majica Dynafit Traverse — Extremevital.com

Podobno tudi tekaške hlače nudijo optimalno kombinacijo udobja in funkcionalnosti, s tesnim prileganjem, ki omogoča prosto gibanje in zmanjšuje tveganje za odrgnine. Poleg materiala in prileganja je pri izbiri tekaške majice in hlač pomembno upoštevati še dodatne funkcionalnosti.

Nekatere majice imajo na primer vgrajene mrežaste dele za boljše kroženje zraka, kar je še posebej koristno v poletnih dneh. Prav tako imajo lahko hlače dodatne žepe za shranjevanje ključev, gelov ali drugih manjših predmetov.

Za vse vremenske pogoje

Tek v različnih vremenskih pogojih zahteva ustrezno opremo, ki zagotavlja udobje in zaščito. V vročih poletnih dneh so zračna oblačila, ki dobro odvajajo znoj, ključna za ohranjanje telesne temperature. Tekači naj izberejo svetla oblačila, ki odbijajo sončne žarke, in uporabijo kape ali šilt za zaščito pred soncem.

Moška tekaška vetrovka Odlo Zeroweight Print

Moška tekaška vetrovka Odlo Zeroweight Print — Extremevital.com

Nasprotno, v hladnejših vremenskih pogojih je pomembno nositi večplastna oblačila z zmožnostjo sprotnega prilagajanja telesne temperature. Takrat pridejo v poštev oblačila iz materialov, ki ohranjajo toploto, vendar hkrati omogočajo odvajanje vlage.

Poleg vročih in hladnih razmer je treba biti pripravljen tudi na dež in veter. Vodoodporna vetrovka je nepogrešljiv del opreme za tek v deževnih in vetrovnih dneh. Jakna naj bo lahka in zračna, hkrati pa naj nudi zadostno zaščito pred vremenskimi vplivi.

Dodatna oprema za tek

Dodatna oprema je pomemben del tekaške opreme, saj lahko bistveno izboljša tekaško izkušnjo. Eden najpomembnejših dodatkov je tekaški nahrbtnik ali telovnik, ki omogoča prenašanje vode, energijskih gelov, ploščic in drugih stvari.

Tekaški telovnik Osprey Duro 6

Tekaški telovnik Osprey Duro 6 — Extremevital.com

Tekaški nahrbtniki so zasnovani tako, da se tesno prilegajo telesu, kar zmanjšuje nihanje in zagotavlja udobje med tekom. Poleg tega imajo pogosto vgrajene hidracijske sisteme, ki omogočajo enostavno pitje med tekom, ne da bi se morali pri tem ustavljati.

Pametno je razmisliti še o uporabi športne ure ali pametne zapestnice, ki spremlja vašo hitrost, razdaljo, srčni utrip in druge pomembne podatke, ki vam pomagajo pri načrtovanju in spremljanju vašega napredka. Če se odpravljate na trail tek, razmislite tudi o tekaških palicah za učinkovitejšo porazdelitev sile in razbremenitev kolen.

LOL

Na spletnem portalu LOL za vas objavljamo zanimive članke, vodiče, pomembne informacije in koristne nasvete z različnih področij. Prepričani smo, da boste na svoj račun prišli prav vsi obiskovalci naše spletne strani.

Ne spreglejte 300x250

Najnovejši prispevki

Ne spreglejte

Copyright © 2024 – LOL. Vse pravice pridržane.