LOL

Posel in kariera

Kako napisati izjemno motivacijsko pismo?

LOL

Objavljeno

-

Motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo je osnovni del vaše prijave za zaposlitev, saj vam omogoča, da se predstavite delodajalcu in izpostavite svoje veščine, izkušnje ter motivacijo za delo na razpisanem delovnem mestu. Medtem ko življenjepis ponuja osnovne informacije o vaši poklicni poti, motivacijsko pismo daje priložnost, da se bolj osebno povežete z delodajalcem in pokažete, zakaj ste najboljši kandidat zanj.

Pisanje izjemnega motivacijskega pisma je zato nujno, saj lahko prav to pismo naredi odločilno razliko pri vaši prijavi. Pomembno je, da ne gre le za povzetek vašega življenjepisa, temveč za unikatno zgodbo, ki prikazuje vašo strast in pripravljenost za delo. Kakovostno motivacijsko pismo lahko prepriča delodajalca, da vas povabi na razgovor, kjer boste imeli priložnost podrobneje predstaviti svoje sposobnosti in osebnost.

1. Raziščite vse o podjetju

Preden začnete pisati motivacijsko pismo, je pomembno, da opravite temeljito raziskavo o podjetju, pri katerem se prijavljate na razpisano prosto delovno mesto. Spoznajte njihovo kulturo, vrednote, poslanstvo in cilje. Preverite, katere projekte izvajajo in kakšna je njihova pozicija na trgu.

Te informacije vam bodo pomagale, da v pismu prikažete, kako se vaše vrednote in cilji ujemajo s cilji podjetja. Ko imate pred seboj vse potrebne informacije, jih vključite v pismo. Omenite konkretne projekte, ki vas navdušujejo, in kako bi lahko s svojimi izkušnjami prispevali k njihovemu uspehu.

2. Prilagoditev motivacijskega pisma

Vsako motivacijsko pismo mora biti prilagojeno specifičnemu delovnemu mestu in podjetju. Uporabite ključne besede iz razpisa za delo in poudarite, da vaše veščine in izkušnje neposredno ustrezajo zahtevam delovnega mesta. Izogibajte se generičnim pismom, ki bi jih lahko poslali kateremukoli podjetju in poudarite svoje edinstvene prednosti, ki vas ločijo od drugih kandidatov.

Če imate specifične izkušnje ali znanja, ki so posebej relevantna za razpisano delovno mesto, jih izpostavite. Prilagojeno pismo bo delodajalcu pokazalo, da ste se resnično potrudili in ste zares zainteresirani za to specifično delovno mesto.

3. Profesionalna struktura in jezik

Vaše motivacijsko pismo naj bo jasno strukturirano in napisano v profesionalnem jeziku. Uporabite uradni ton, izogibajte se pogovornemu jeziku in slengu ter pazite na pravopis in slovnico, saj lahko napake v pismu delodajalca odvrnejo.

Struktura naj vključuje uvod, glavni del in zaključek. Uvod naj bo kratek in naj pritegne pozornost, glavni del naj vsebuje podrobnosti o vaših veščinah in izkušnjah, zaključek pa naj povzame vašo željo po zaposlitvi in vabilo na razgovor.

4. Poudarjanje dosežkov

Namesto da zgolj naštevate svoje pretekle delovne naloge, se osredotočite na konkretne dosežke, ki ste jih dosegli na prejšnjih delovnih mestih. Poudarite, kako ste prispevali k uspehu podjetja in navedite merljive rezultate, če je to mogoče. To bo delodajalcu pokazalo, da ste ciljno usmerjeni in da ste cilje sposobni tudi dosegati.

Pisanje motivacijskega pisma

V motivacijskem pismu poudarite svoje izkušnje in pretekle dosežke.

Na primer, namesto da napišete “bil sem odgovoren za trženje”, raje napišite “uspešno sem povečal prodajo za 20 % v šestih mesecih z implementacijo nove trženjske strategije”. Konkreten primer vaših dosežkov bo delodajalcu bolj jasno pokazal, kako lahko prispevate k njihovemu podjetju.

5. Poziv k dejanju

Na koncu motivacijskega pisma vključite jasen poziv k dejanju. Povejte delodajalcu, da bi radi nadaljevali pogovor na razgovoru, in navedite svoje kontaktne podatke. Izrazite svojo pripravljenost, da se srečate in podrobneje predstavite svoje kvalifikacije.

Napišete lahko: “Z veseljem bi se srečal/a z vami, da se podrobneje pogovorimo o tem, kako lahko prispevam k vašemu podjetju. Dosegljiv sem na telefonski številki 123-456-789 ali preko e-pošte na naslovu ime.priimek@gmail.com.” S tem boste pokazali svojo proaktivnost in željo po nadaljnji komunikaciji, kar lahko zelo pozitivno vpliva na odločitev delodajalca.

LOL

Na spletnem portalu LOL za vas objavljamo zanimive članke, vodiče, pomembne informacije in koristne nasvete z različnih področij. Prepričani smo, da boste na svoj račun prišli prav vsi obiskovalci naše spletne strani.

Ne spreglejte 300x250

Najnovejši prispevki

Ne spreglejte

Copyright © 2024 – LOL. Vse pravice pridržane.